9. dan - Porto

Današnji dan smo preživeli v Portu, ki je drugo največje portugalsko mesto. Leži na severnem bregu reke Douro, ki se v bližini mesta zliva v Atlantski ocean. Samo mesto nima veliko znamenitosti, ljudje pa ga najbolj poznajo po slavnem vinu – portovcu.


                                                 

         
Po enournem potovanju s hitrim vlakom, med katerim smo se učili igrati tarok, smo prispeli v Porto. Tam smo si najprej ogledali  Trg svobode, na katerem stoji kip Pedra IV. , ki je osvobodil Portugalsko absolutistične oblasti svojega brata. Poleg tega je osamosvojil Brazilijo in si prizadeval, da bi Porto postal prestolnica.

  









Ogled smo nadaljevali z obiskom katedrale, ki stoji na ploščadi, od koder se razprostira lep razgled na mesto. Le tega kazi pogled na kamniti stolp, ki je bil v preteklosti namenjen izvajanju javnih usmrtitev. Vodič nam je  povedal zgodbo o bližnjem  zvoniku, ki se imenuje Stolp luči. Na stolpu samem ni luči, njegovo ime pa izvira iz tega, da je v preteklosti služil kot simbol za prepoznavanje mesta z morja. Njegov obris je namreč jasno viden na obzorju že z velike razdalje,                                              saj je ena izmed najvišjih konstrukcij v Portu. 


 

                           
Sprehod smo nadaljevali po obrežju reke Douro, imenovanem Ribeiro, ki je znano predvsem po barvitih hišah, mnogih restavracijah in nasploh njegovem živahnem utripu.
Da smo prišli do restavracije, v kateri smo kosili, smo morali prečkati most, ki je po svoji zgradbi podoben Eifflovi konstrukciji mostu višje na reki. 



Po kosilu smo se povzpeli na vrh dela Porta, ki se imenuje Gaia, od koder je lep razgled na mesto. Nato smo se podali do železniške postaje in se z vlakom odpravili domov.

Porto nas je očaral, zato upamo, da si ga bomo imeli še kdaj priložnost ogledati.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

12. dan - Gospodarstvo Portugalske

6. dan - Melodije Portugalske