6. dan - Melodije Portugalske

Značilna portugalska glasba se imenuje fado. Besedilo pesmi je običajno melanholično, izraža hrepenenje in je zmes žalosti in strasti. Fado se je rodil pred 150 leti v revnih soseskah Lizbone,  ljudje so peli zato, da bi premagali bolečino. Petje spremljata dvanajst strunska in klasična kitara.

Prva slavna pevka fada je bila Maria Severa in v spomin na njo še danes pevke nosijo črni šal. Najbolj znane pevke fada so Amalia Rodrigues, Mariza in Joana Amendoeira.

https://www.youtube.com/watch?v=AUK2kL80Tug - povezava do fado glasbe

Današnje jutro se je začelo zelo živahno. Hotel je poln gostov in vsi se odpravljajo po ogledih ravno  ob istem času kot mi na delovno mesto. Pri zajtrku smo si pripravili še nekaj stvari za dopoldansko malico, nato pa smo se s kombijem odpeljali v laboratorij.









Delo v laboratoriju smo začeli s sejanjem in označevanjem zemlje. Sledila je že znana metoda tehtanja, ki smo jo danes le še izpopolnili. Tudi laboranti so nam pokazali več zaupanja do tehtanja na analitski tehtnici, urejanja dokumentacije in ostalih del. Z več pridobljenega znanja je prišlo tudi več vprašanj z naše strani, na katera so se študentje in zaposleni trudili odgovarjati. 



Glavni del dneva smo spoznavali delo z ICP spektrometrom. Najprej smo na računalniku s posebnim programom morali označiti mesto posameznih epruvet ter določiti nalogo, ki jo bo naprava opravljala. Spektrometer se je ob vklopu ogreval petnajst minut, postopek plazma pa je trajal nadaljnje tri ure. Ker nam konca analize s plazmo ni uspelo dočakati, nam je lastnik podjetja gospod Alan Evans predstavil prejšnji dan pridobljene rezultate. Izračunati smo morali količino fosforja v 100 mL vzorca listov določene rastline. Rezultat 3859,5 mikrogramov na kilogram vzorca, nam je pokazal, da ni večjega odstopanja od povprečja. Podatek smo preverili v posebni knjigi, kjer so napisane dopustne vrednosti za posamezne elemente.


Ker je naša zaloga čistih oblek že skopnela, sta se naša fanta v spremstvu prijazne laborantke Sare odpravila v bližnjo pralnico. Dan smo zaključili s poslušanjem in klepetanjem ob zvokih portugalske glasbe. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

12. dan - Gospodarstvo Portugalske

9. dan - Porto