8. dan - Lizbona in Fatima

Danes smo se zbudili zelo zgodaj ter se v popolni temi ob petih odpeljali proti Lizboni, ki leži približno 360 km južno od Brage.



Do Lizbone, ki je glavno mesto Portugalske in je ena najmanjših in najbolj svojevrstnih evropskih prestolnic smo potrebovali pet ur. Lizbona leži na zahodu države ob izlivu reke Tejo v Atlantski ocean. Prestolnica, ki se nahaja na sedmih gričih, je ena najtoplejših v Evropi, saj poleti temperature dosežejo tudi do 40 ᵒC.
Lizbona je živahno pristaniško mesto in daje vtis prijaznega staromodnega mesta. Hitri in glasni tramvaji ter na stotine mestnih kavarnic dajejo občutek, da se je v mestu čas ustavil.

Po drugi strani pa je Lizbona mesto, ki se spreminja. Njene ulice so prizorišče gradenj in kričečih novih pročelij, ki dajejo mestu nov, modernejši videz.
Po nekaj urni vožnji smo se ustavili v predmestju Belem, kjer smo si v eni najbolj znanih kavarn v mestu nekateri privoščili sladico, profesorica pa kavo. Luka se je okrepčal s kavo iz Starbucksa.

Nato smo se odpravili proti samostanu hieronimitov,  ki ga je začel graditi dom Manuel I leta 1502, v spomin na uspešno potovanje Vasca da Game v Indijo.  Ogledali smo si samostansko cerkev Igreja de Santa Maria, ki nas je navdušila s čudovito notranjostjo. V cerkvi je grob Manuela I in sarkofag Vasca da Game.  





Po kratkem sprehodu skozi Belem smo prišli do Belemskega stolpa, ki je portugalski narodni spomenik in je mojstrovina mavrsko obarvane renesančne arhitekture. Petnadstropni stolp je  s treh strani obdan z morjem in predstavlja spomenik portugalskim pomorskim zmagam.

Zgradili so ga v zadnjih petih letih vladanja doma Manuela I. in je ena najbolj nedotaknjenih emanuelovskih stavb na Portugalskem, saj so skoraj vse druge skozi stoletja precej spremenili. Stolp  poživljajo mavrski motivi, vidni pa so tudi benečanski vplivi.





Pot smo nadaljevali proti središču mesta, kjer smo obiskali glavni trg ob reki Tejo, ki loči mesto  na dva dela. Vodič nas je vso pot seznanjal z znamenitostmi mesta, njegovim razvojem, izvedeli pa smo tudi mnogo zanimivosti o življenju na Portugalskem, o portugalski kulturi in samih Portugalcih.

Čas za kosilo smo preživeli v enem od trgovskih centrov, kjer smo se srečali s profesorico Matejo, ki nas je prišla obiskati v Lizbono.

Popoldanski ogled smo nadaljevali s sprehodom po starem mestnem jedru, kjer so nekateri kupili za spomin slike, ki jih je narisal nadarjen umetnik na lepi razgledni točki.


                          










Po ogledu Lizbone nas je pot vodila v Fatimo. Mesto Fatima, oltar Portugalske, ni samo versko srce te dežele, ampak tudi eno najpomembnejših svetišč rimskokatoliškega sveta.  Za mnoge romarje, ki pridejo v Fatimo, je to kraj skrivnosti in svetosti, prizorišče šestih čudežnih prikazanj Device Marije leta 1917. Cerkev in trg pred njo sta res veličastna in na trgu se lahko zbere tudi do milijon romarjev.



Po večerji v mestu smo se odpravili proti Bragi. Polni vtisov in novih spoznanj smo se vsi strinjali, da je bil izlet zelo zanimiv in bi ga bilo škoda zamuditi.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

12. dan - Gospodarstvo Portugalske

6. dan - Melodije Portugalske

9. dan - Porto