5. dan - Zunaj dež, pri nas pa plazma

Braga nam je v teh dneh že dodobra prirasla k srcu. S svojimi znamenitostmi, ozkimi uličicami v starem mestnem jedru in prelepimi fasadami iz keramičnih ploščic nas vsak dan ponovno navduši.
Poslikane, z vzorci okrašene keramične ploščice, azulejos, niso značilne samo za Portugalsko. Toda v nobeni evropski državi jih ne uporabljajo tako množično za okraševanje cerkva, trgovin in domov. Opazimo jih lahko celo na avtobusnih in železniških postajah.
Portugalske keramične ploščice izvirajo iz mavrske arhitekture, portugalska beseda azulejo pa verjetno izhaja iz arabske besede zalayja, kar pomeni gladek kamen. Na Portugalsko so prišle v 15. stoletju, po zaslugi doma Manuela I, ki je bil navdušen nad ploščicami v palači Alhambra v Granadi.

V 19. stoletju so ljudje začeli s ploščicami prekrivati celotna cerkvena in hišna pročelja, saj so ugotovili, da keramične ploščice najbolje zavarujejo pročelja pred dežjem in vlago.

Danes smo se zbudili v oblačno in bolj hladno vreme. Dan se je začel kot običajno z zajtrkom, ob 8.30 pa nas je zdaj že naš šofer odpeljal v laboratorij. Počasi se spoznavamo z aparaturami in instrumenti, ki jih uporabljajo v laboratoriju za vsakodnevne analize.


Analize v laboratoriju izvajajo z modernimi instrumentalnimi metodami  kot so absorpcijska in emisijska spektroskopija z napravo ICP - OES, masna spektrometrija, različne kromatografije, poleg tega pa za določanje vsebnosti določenih snovi v vzorcih uporabljajo tudi različne vrste titracij. Pri delu večkrat uporabljajo posebno napravo, ki uporablja mikrovalove za hitrejši razpad snovi (Microwave digester).

 


Ker je mnogokrat potrebno  analizirati več vzorcev dnevno, je veliko instrumentalnih metod avtomatiziranih. Takšno delo zahteva računalniško obdelavo podatkov, zato je mnogo instrumentov povezanih z računalniki. Danes smo se naučili uporabljati napravo, katera s pomočjo plazme določi prisotnost elementov v vzorcu. Prav tako nas je direktor podjetja Alan seznanil z mesečno porabo plinov argona, helija in kisika. Naprava za delovanje porabi 15 litrov argona na minuto.
Študent, ki v laboratoriju opravlja zaključni izpit, nam je pokazal postopek merjenja pH ter prevodnosti. Ta temelji na merjenju signala standardnih raztopin na instrumentih, katerih koncentracije poznamo, nato pa pri enakih pogojih izmerimo še signal za vzorec.
Ob koncu našega dela smo spoznali, kako se dokumentira vzorce strank in pripravili vzorce listja za naslednji dan.


Po vrnitvi iz laboratorija smo se precej utrujeni odpravili počivat.
Medtem, ko smo mi opravljali prakso in se trudili biti čim boljši, so profesorice in profesorje peljali na izlet. Ogledali so si majhno mestece Ponte de Lima, ki je 23 km oddaljeno od Brage. Kot nam je povedala profesorica, skozi mesto teče reka Lima, po kateri je mesto tudi dobilo ime. Na žalost je precej časa deževalo, kljub vsemu pa so si ogledali nekaj znamenitosti. Kot nekdanja rimska naselbina se  Ponte de Lima ponaša z lepim rimskim mostom, vredna ogleda pa je tudi župnijska cerkev Igreja Matriz. Pohajkovanje po prijetnem mestu bi bilo zanimivo, če ga ne bi motil dež. 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

12. dan - Gospodarstvo Portugalske

6. dan - Melodije Portugalske

9. dan - Porto