4. dan - Dobrote z nutello

Po deževni noči smo se zbudili v jutro, ki nas je navdalo z upanjem, da bo dan lep in sončen. Dežja so se verjetno najbolj razveselili gasilci, ki se okoli našega mesta in severno od nas borijo z mnogimi požari. Kot smo izvedeli v novicah, je v požarih umrlo že več kot trideset ljudi. Včeraj smo bili v stiku s profesorico Matejo Stubelj, ki živi 500 km južno od nas. Ker je tudi ona slišala za požar v okolici Brage, jo je zanimalo, če smo na varnem.  Danes je zrak v Bragi čist, zadnja dva dneva pa je bilo čutiti, da je bil v bližini požar. V soboto bomo obiskali Lizbono, kjer se bomo s profesorico Matejo verjetno srečali. Res se veselimo tega srečanja.


V hotelu smo spoznali tudi tri dijake iz Celja, ki v Bragi opravljajo enomesečno prakso kot vodiči v muzeju in katedrali. Odločili smo se, da bomo skupaj preživeli prijeten večer.





Naše delo v laboratoriju se bo začelo vsak dan ob devetih, tako da moramo zjutraj kar pohiteti na zajtrk, ker nas kombi pred hotelom čaka ob pol devetih. Danes je bil naš drugi delovni dan v analiznem laboratoriju. Začetno tremo smo premagali in vsi smo se veselili novih izzivov. Šofer, ki nas bo vsak dan odpeljal na delovno mesto, nas je presenetil s točnostjo. Dobili smo informacijo, da Portugalci tako kot Španci, niso točni. Naše izkušnje so zaenkrat drugačne in upamo, da bo tako tudi v prihodnje. Ugotovili smo tudi, da so Portugalci zelo prijazni in kar je za nas zelo pomembno, dobro govorijo angleško. 

Laboratorij, v katerem delamo, je opremljen z modernimi aparaturami, nekatere so povezane z računalniki, ki beležijo rezultate analiz.






















Današnji delovni dan smo začeli s tehtanjem vzorcev zmletih listov različnih rastlin, ki rastejo na različnih predelih Portugalske. Namen analize vzorcev listov je ugotoviti vsebnost različnih kemijskih elementov, nitratov in drugi primesi v zemlji, v kateri rastejo rastline. Vzorce smo nakisali z dvema različnima kislinama in segreli v posebni mikrovalovni pečici na 900 ᵒC. Po 45 minutah smo raztopine razredčili z vodo, jih prelili v epruvete ter jih zaprli. Tako pripravljene vzorce je laborantka shranila za nadaljne analize. Pri delu smo utrjevali  tehtanje na analitski tehnici in delo z avtomatskimi pipetami. 






Delo smo nadaljevali s pripravo cinkovih kapsul z vzorci listov. Tako pripravljene kapsule smo vstavili v aparaturo, ki ugotavlja vsebnost kalija, dušika in fosforja. Namen analize je pridelovalcem kulturnih rastlin svetovati, kako izboljšati pridelek. Če je vsebnost analiziranih elementov prenizka, jih je potrebno zemlji dodati z gnojili ali kolobarjenjem.



Ob koncu našega delovnega dne smo pripravili zdrobljene vzorce rastlin za jutrišnjo obdelavo in analizo.
Ko smo se vrnili v hotel, smo po kratkem počitku odšli na dolgo pričakovan obisk kavarne, kjer smo si privoščili dobrote z nutello. Obisk mesta smo zaključili z raziskovanjem trgovinic s spominki in stranskih ulic Brage, ki skrivajo značilne hiše z balkoni, obložene z barvitimi ploščicami. 


Preostanek večera smo preživeli v hotelu ob petju in igranju na ukulele.





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

12. dan - Gospodarstvo Portugalske

6. dan - Melodije Portugalske

9. dan - Porto