11. dan - Vakuumska filtracja

Nič nam ne pove o kakšni deželi toliko kot njeni ljudje. Velik del posebne privlačnosti Portugalske lahko pripišemo Portugalcem, v katerih se latinska strastnost, družabnost in naravna gostobesednost mešajo z očarljivo kombinacijo zadržanosti in globoke zakoreninjene otožnosti. 


Portugalska je dežela, ki je kot ustvarjena za zabavo in praznovanja, pa tudi za obredne in tradicionalne slovesnosti. Močna katoliška tradicija zagotavlja globoko raznovrstnost verskih praznovanj in romanj, dolga podeželska tradicija pa ohranja nekdanje vaške festas, prastare tržnice in tradicionalne kmetijske sejme.http://br.visitportoandnorth.travel/var/porto_norte/storage/images/porto-and-the-north/visit/artigos/devotion-and-religious-festivals-in-the-north-of-portugal/448158-2-eng-US/Devocao-e-Festas-Religiosas-a-Norte-de-Portugal.jpg
Za Portugalce so najpomembnejše tri stvari: fado, Fatima in nogomet (football) = 3F.


Dolga atlantslka obala Portugalske, cvetoča pristanišča in čudovita mesta v notranjosti države so vzrok, da Portugalsko obišče ogromno turistov. Poleg hotelov, hostlov in zasebnih sob so značilnost turistične ponudbe tudi pousadas. Pousadas so predelane zgodovinske stavbe v lepih podeželskih krajih, ki turistom ponujajo prenočišča. To so ponavadi gradovi in stare utrdbe, ki s svojo skrivnostnostjo očarajo še tako zahtevnega gosta. 

Nas pa je danes v laboratoriju očarala nova metoda filtracije. Najprej smo zatehtali zemljo in označili vzorce. Vsakemu smo dodali 75 mL kalcijevega klorida in jih za eno uro postavili v posebno napravo za mešanje. 
Nastala je usedlina zemlje, zato smo nekaj časa počakali, da se je raztopina zbistrila. Nato smo vsak vzorec zlili v aparat za vakuumsko filtracijo, ki je bila sestavljena iz steklene erlenmajerice z izhodom za ustvarjanje vakuuma, filtra in posebnega lija za še natančnejše ločevanje trdih delcev.

Pripravljeno tekočino smo prelili v zaprte epruvete, kjer bodo počivale do jutri, ko bo sledilo ugotavljanje koncentracije kloridnih in amonijevih ionov.Preostanek dneva smo preživeli v mestu, kjer smo se družili ob glasbi in kartanju taroka. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

"Kaj smo se naučili?"

12. dan - Gospodarstvo Portugalske

9. dan - Porto