13. dan - Nočni Guimarães

Guimaraes je mestece v bližini Brage, ki je nastalo v 10. stoletju. Je zibelka sodobne Portugalske, saj je bil njena prva prestolnica in je rojstni kralj prvega portugalskega kralja Alfonsa Henriquesa. Danes je precej veliko in živahno mesto, obdano z industrijskim predmestjem. Staro mestno jedro je zelo veličastno, polno zanimivosti.  Sprehajanje po ozkih tlakovanih ulicah nas popelje do majhnih trgov in imenitnih starih hiš. Zelo lepa in zanimiva je tudi najstarejša hiša v mestu, posebnost mesta pa je, da hiše niso obložene s keramičnim ploščicami.

V mestu je največja zanimivost lepa cerkev, ki ima v notranjosti stene obložene z lepimi keramičnimi ploščicami azulejos. Poleg tega sta v mestu še dva zanimiva muzeja in dve čudoviti pousadi.

Današnji dan je bil v duhu obdarovanja in poslavljanja. Že v kombiju smo našemu vozniku v zahvalo podarili njegov najljubši Cheesecake. V laboratoriju smo dopoldne opravljali že naučena dela in se zabavali s sodelavci, s katerimi smo postali že dobri prijatelji. Ob enih smo se skupaj natlačili v avtomobile in po divji in razburljivi portugalski vožnji prispeli do odlične restavracije v bližnji vasici. Tam nas je pričakala s predjedmi bogato obložena miza. Poskusili smo njihove značilne jedi in se do sitega najedli.




Ob šestih smo se v lastni režiji odpravili na krajevni avtobus do kraja Guimarães (gimarajž). Sodelevec Pedro nas je pričakal na avtobusni postaji in skupaj smo se odpravili v staro mestno jedro. Mesto nam je razkazal kot pravi turistični vodič, saj je to njegovo domače mesto. Že prižgane lučke na hišah so nam vzbudile domotožje po praznično okrašeni Ljubljani.



Ker od obilnega kosila nismo še prav nič prigriznili, nas je Pedro opeljal v restavracijo, kjer smo poskusili  tradicionalno portugalsko jed francesinha, ki nam je bila zelo všeč. Po okusni večerji se nam je pridružila sodelavka Jessica s svojo sestro. Skupaj smo se odpravili na sprehod po mestu in zavili v najljubši bar našega vodiča. Ob prijetnem klepetu in prijetnih rtimih glasbe nam je čas hitro minil in kmalu smo že bili na poti domov, kamor nas je odpeljal njegov oče. 













Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

12. dan - Gospodarstvo Portugalske

6. dan - Melodije Portugalske

9. dan - Porto